Zelfvertrouwen

 

“Ik voel me vaak onzeker over mijzelf. Hoe kan ik meer zelfvertrouwen ontwikkelen?” 

 

Natuurlijk zou het geweldig zijn als je blakend van zelfvertrouwen door het leven zou gaan. Toch is dat voor veel mensen nog niet zo. En blijkbaar voor jou op dit moment ook (nog) niet. En dat is helemaal ok.

 

De eerste stap die je kunt zetten is je niet langer verzetten tegen de gedachten en de bijbehorende emoties die bij je opkomen wanneer je in een situatie bent waarin je je onzeker voelt. Zolang je je verzet tegen deze gevoelens van onzekerheid, blijf je ze -onbedoeld- in stand houden; onbewust neem je ze serieus.

 

Daarom is stap 1 is, dat alle gedachten en emoties mogen er volledig zijn.. En dan niet voor 99%, maar voor de volle 100%. Verwelkom ze met open armen. Het feit dat ze er zijn, betekent dat ze -op dit moment- nog nut hebben voor je. Ze helpen je namelijk bewust te worden van datgeen wat er in jou nog niet ’vrij’ is.

 

Stap twee is dat je, terwijl je je gedachten en emoties volledig toelaat, je gedachten en emoties aanschouwt, in plaats van je er mee te identificeren/vereenzelvigen. Jij bént namelijk niet die gedachte of emotie; ze bewegen door jou heen. Het feit dat je in staat bent die gedachten en emoties waar te nemen, geeft aan dat er een afstand bestand tussen gedachten en emoties enerzijds en de waarnemer (jij) anderzijds. Je bént dus niet onzeker; het is aan het onzekeren (in jou). Door uit de identificatie te blijven, en puur te voelen geef je de emoties de kans om vrij door je heen te bewegen en net zo snel weer te verdwijnen als dat ze gekomen zijn. Belangrijk hierin is dat je aanschouwer blijft van wat er in je afspeelt. Zodra je merkt dat je weer ’in het verhaal meegaat’ en de gedachte of emotie ’eigen’ maakt, merk je dit liefdevol op en breng je je aandacht weer naar het aanschouwen.

 

Een opmerking hierbij is dat – mocht je tijdens het aanschouwen toch gegrepen worden door een verhaal- je dit jezelf niet kwalijk neemt. Je raakt hiermee alleen maar verstrikt in een nieuwe gedachte, bijvoorbeeld “Ik doe het niet goed”, wat je uiteindelijk verder van jezelf weg zal halen. Mildheid naar jezelf is dus heel belangrijk.

 

Het is goed om te onthouden dat het waarnemen van gedachten en emoties zonder in de identificatie te stappen iets is wat veel oefening vergt. In het begin zal het lastig zijn om uit de identificatie met je gedachten/emoties te blijven. En dat is helemaal ok. Het ontwikkelen van dit soort aanwezigheid kost gewoon tijd. Wat je zult gaan opmerken is dat je stapje bij stapje, keer bij keer langer in staat bent dat wat er zich in jou afspeelt te aanschouwen in plaats van ’er in mee te gaan’. En dan, ineens, gebeurt er iets wonderlijks.. hetgeen wat jou al die tijd zo in z’n greep had, hetgeen wat jou altijd zo onzeker maakte, lijkt ineens geen grip meer op je te hebben. Niet omdat het er niet meer is.. maar omdat het je niet langer raakt. Je bent volledig uit de identificatie gestapt.

 

Hiermee kom ik op het punt van wat zelfvertrouwen eigenlijk is. Graag zou ik een onderscheid willen maken tussen ‘vals zelfvertrouwen’  en  ‘waarlijk zelfvertrouwen’.

 

Vals zelfvertrouwen is het ’doen alsof’ je je zeker voelt. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je je veel stoerder voordoet dan dat je je op dat moment voelt. In dit geval voel je zelf al dat hoe jij je doet niet klopt met hoe je je voelt. De meeste mensen, echter, hebben niet eens door dat ze leven vanuit een vals gevoel van zekerheid. Denk maar eens aan die personen die anderen continu onderuit halen. Hoewel zij zeker van hun zaak lijken, zijn ze in werkelijkheid hun diep weggegraven onzekerheid aan het verbloemen door andere mensen te overheersen. Of denk aan die personen die over anderen roddelen om zichzelf beter te voelen. Ook bij hen verbloemt het ’afgeven op anderen’ de onderhuidse onzekerheid van de roddelaar.

 

Iemand die wérkelijk zeker van zichzelf is, zou geenszins geïnteresseerd in het omlaag halen van een ander om zichzelf beter te voelen. Waarom zou hij/zij?  Wérkelijk zelfvertrouwen is eigenlijk een ontspannen staat waarin je terecht komt, wanneer je je beseft dat niets anders hoeft te zijn dan het is; jij niet, de ander niet en de omstandigheden niet. Het is een oordeelloze staat, waarin er geen goed/fout, mooi/lelijk, etc.,  meer is.

 

Het grappige is overigens dat, vanuit deze staat gezien, het woord ‘zelfvertrouwen’ eigenlijk niet meer klopt. Want wie werkelijk dicht bij zichzelf is, heeft geen ‘vertrouwen’ meer nodig in zichzelf. Er is op dat moment namelijk volledige acceptatie van zichzelf.. er ‘is’ dus gewoon.

 

Een Emotie Coach kan je ondersteunen in dit proces.
Meer weten? Klik hier.

 


 

Op de hoogte blijven? Like Thyra Coaching op Facebook. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

ThyraInspirerend coach en spreker, liefhebber van het leven, met als passie mensen in hun kracht te zetten!

Leuk dat je komt kijken! Weten wat Thyra Coaching allemaal doet? Kijk dan snel verder.

Wil je weten waar ik zoal mee bezig ben? Klik verder naar de inspiratie pagina.

Nieuwsbrief