Zelfbeeld

 

“Ik vind mijzelf niet leuk/knap/interessant genoeg. Hoe kan ik hiermee omgaan?”

 

De vraag is, waarvoor vind je jezelf niet leuk/knap/interessant genoeg? Wat ben je precies bang om mis te lopen of kwijt te raken wanneer je niet leuk/knap/interessant genoeg zou zijn?

 

Het probleem is namelijk niet dat jij ontoereikend bent. Dat is namelijk onmogelijk.. jij bent gewoon wie jij bent. Het probleem is dat je hoopt iets te zullen krijgen in ruil voor jouw leukheid/knapheid/interessantheid.

 

De vraag is dus.. wat is het wat je hoopt te krijgen? Bewondering? Erkenning? Dat baantje? Of misschien die leuke vriend(in)?

En ben je bereid om dat op te geven? Ben je bereid om vanuit nieuwsgierigheid te leven en te kijken wat er op jouw pad komt wanneer je helemaal 100% jezelf bent? Wat je zult ontdekken is dat wat werkelijk bij jou past, je vanzelf tegemoet zal komen. De kans is groot dat dit iets anders blijkt te zijn dan het mentale plaatje wat je in je hoofd had!

 

 

“Zodra we ‘ik word gewaardeerd’  gaan verwarren met ‘ik ben van waarde’ doen we onszelf tekort’

 

Graag wil ik nog een korte opmerking plaatsen over sociale media als Facebook en Instagram. Veel jongeren (en ook volwassenen) meten hun eigenwaarde af aan het aantal likes dat ze krijgen op dit soort media. Des te meer likes, des te leuker en interessanter zouden ze zijn.

 

Er is echter een groot onderscheid tussen  waardering krijgen  en  van waarde zijn. Zodra we ‘ik word gewaardeerd’ gaan verwarren ‘ik ben van waarde’ doen we onszelf tekort.  Jouw waarde heeft namelijk niets te maken met het aantal likes of complimentjes dat je ontvangt. Jij bent unieke jij; en jij bent van waarde!

 

Door naar erkenning buiten jezelf te streven, maak je je tot slaaf van de mening van anderen. Dit zal je onvermijdelijk beperken om volledig jezelf zijn. Terwijl in het volledig jezelf zijn juist je kracht zit.

 

Wellicht helpt het om te bedenken dat veel revolutionaire personen in hun eigen tijd vaak weinig waardering hebben gekregen.  Denk maar eens aan geniale kunstenaars als Van Gogh. Pas jaren na zijn dood kreeg hij erkenning voor zijn uitzonderlijke werk.

 

Een Emotie Coach kan je ondersteunen in dit proces.
Meer weten? Klik hier.

 


 

Op de hoogte blijven? Like Thyra Coaching op Facebook. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

ThyraInspirerend coach en spreker, liefhebber van het leven, met als passie mensen in hun kracht te zetten!

Leuk dat je komt kijken! Weten wat Thyra Coaching allemaal doet? Kijk dan snel verder.

Wil je weten waar ik zoal mee bezig ben? Klik verder naar de inspiratie pagina.

Nieuwsbrief