Positief denken versus ont-denken

 

“Geeft Thyra Coaching trainingen in positief denken?”

 

Nee, Thyra Coaching geeft geen trainingen in ’positief denken’.
Je zou eerder kunnen zeggen, Thyra Coaching geeft trainingen ‘niet-denken‘ of ‘ont-denken’.

Tijdens de bijeenkomsten gaan we in op hoe gedachten, of beter, het waarde hechten aan bepaalde gedachten – of ze nu positief of negatief zijn – juist de kern van ons probleem vormt. Uiteraard zijn sommige gedachten functioneel. Zo is het handig als je je herinnert dat het koud is buiten en dus beter een jas aan kunt doen of als je je bedenkt een vaatdoek te pakken wanneer je net een glas drinken hebt omgegooid.

Echter, het gros van onze gedachten zijn niet-functioneel, oftewel ‘niet-helpend’. Vaak hebben deze gedachten te maken met iets wat in het verleden heeft afgespeeld, of iets wat te maken heeft met de toekomst.

 

Neem het voorbeeld van het omgooien van het glas drinken:

“Ik pak een vaatdoekje.”  is een functionele gedachte.

 

Niet-functionele gedachten die in dezelfde situatie op kunnen komen zijn:

“Wie is dan ook zo achterlijk om daar een glas neer te zetten?”

of

“Wat ben ik toch stomkop, ik kan ook nooit wat goed doen.”

Het is duidelijk dat deze gedachten weinig bijdragen aan de situatie, maar alleen leiden tot een rotgevoel en/of escalatie van de situatie.

 

Wat vaak ook gebeurt is dat de ene gedachte leidt tot de andere. Laten we de gedachte “Ik kan ook nooit wat goed doen” nemen. Mogelijke vervolg gedachten zouden kunnen zijn:

“Laatst liet ik ook al pap’s Ipad uit m’n handen vallen.. Pff… zo dom van me! Aan de andere kant, pap was wel overdreven boos! Nu ik er aan denk, pap is de laatste tijd wel vaker slecht gehumeurd. Zou hij het druk hebben op z’n werk..? Hij maakt ook zulke lange dagen. Volgende week gaat hij weer op zakenreis…. etc.”

 

Voordat je er erg in hebt zit je gevangen in een enorm breiwerk van gedachten, waarbij de ene gedachte leidt tot de volgende, en deze tot wéér een volgende, etc. Het is net als het domino-spelletje waarbij de ene steen de volgende steen aantikt en zo verder.

En doordat een gedachte vaak gevolgd wordt door een emotie, word je enkele millisecondes later overspoeld door een hele verzameling aan emoties. Je voelt je geïrriteerd, ontoereikend, bang, etc.  Dat alles om een glas drinken..

 

Tijdens de bijeenkomsten van Thyra Coaching leer je hoe je deze gedachten kunt observeren, in plaats van er verstrikt in te raken. Door je gedachten waar te leren nemen, creëer je afstand tussen jou en je gedachten. Dit stelt je in staat om bewust te kiezen om op een bepaalde gedachte in te gaan, of niet. Aangezien de meeste gedachten niet-functioneel zijn voor je, zul je merken dat je steeds minder vaak geneigd bent om op je gedachten in te gaan.

En dan gebeurt er iets bijzonders: Doordat je gedachten er volledig mogen zijn, maar jij er niet langer in ze meegaat, komen ze alsmaar minder op.. waardoor het steeds stiller wordt in je.

 

De gedachten laten jou los. Hetgeen jou al die tijd in z’n greep had, heeft ineens geen invloed meer.

 

Dus, kort samengevat, positief denken -hoewel minder destructief dan negatief denken- betekent dat je nog steeds waarde hecht aan bepaalde gedachten, terwijl juist dit ‘waarde hechten aan gedachten’ de kern van onze problemen vormt.

Een Emotie Coach kan je ondersteunen in dit proces.
Meer weten? Klik hier.

 


 

Op de hoogte blijven? Like Thyra Coaching op Facebook. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

ThyraInspirerend coach en spreker, liefhebber van het leven, met als passie mensen in hun kracht te zetten!

Leuk dat je komt kijken! Weten wat Thyra Coaching allemaal doet? Kijk dan snel verder.

Wil je weten waar ik zoal mee bezig ben? Klik verder naar de inspiratie pagina.

Nieuwsbrief