Burn-out

Burn-out is een levensingrijpende gebeurtenis.

 

Van de één op de andere dag is het allemaal teveel; je voelt je futloos en lamgeslagen.
De rek is eruit.

Naast het gevoel ‘opgebrand’ te zijn, kan het zijn dat je je overweldigd voelt door allerlei (intense) emoties. Misschien voel je je schuldig nu je plotseling minder kan, of heb je het gevoel dat je faalt.

 

Als coach krijg ik weleens de vraag:

“Hoe kom ik hier uit?”

 

Een antwoord hierop is niet eenvoudig te geven. We hebben namelijk allemaal zo onze eigen mechanismen – wat in dit geval geleid heeft tot burn-out. Burn-out is dan ook een complex proces, met vaak een jarenlange aanloop. Het herstel kan maanden of soms zelfs jaren in beslag nemen.

Gun jezelf hiervoor de tijd!

 

 

Wel kan ik je alvast iets beloven..

Er ligt een parel in burn-out, als je bereid bent om te luisteren naar de boodschap.

Er is namelijk iets wat je tot nu toe over het hoofd hebt gezien en wat jou onnodig veel energie heeft gekost. Burn-out is jouw wake-up call. Het vraagt je je leven eens onder de loep te nemen en te onderzoeken hoe jij je energie (onnodig) hebt laten weglekken.

 

Voordat je dit kunt gaan doen, is er echter eerst iets anders nodig. Zolang je je namelijk verzet tegen de huidige situatie en de gevoelens die dit bij je losmaakt, kun je onmogelijk werken aan je herstel. Belangrijk is dus dat je gaat accepteren dat de kaarten nu liggen zoals ze liggen.

Maar hoe doe je dat, ‘accepteren’?

Waar begin je?

 

Bereidheid is hierin een toverwoord.

De bereidheid om alles te ervaren, zonder af te willen van deze gevoelens.
Zolang jij vecht tegen jouw huidige realiteit, ben jij uit verbinding met jezelf; terwijl die nu juist zo hard nodig is voor jouw herstel. De vraag is dus, ben jij bereid alles te voelen wat op dit moment in je opkomt, zonder er van af te willen en zonder het ‘beter te willen maken’? Mag je je volledig uitgeput voelen van jezelf, of verdrietig, of … (vul maar in), zonder dat hier iets aan veranderd hoeft te worden?

Wat hierbij helpt is mildheid naar jezelf.

 

Het is namelijk geen teken van zwakte dat je burn-out bent geraakt. Integendeel:

Burn-out is voor de échte doorzetters.

Je raakt niet burn-out omdat je gemakkelijk opgeeft. Je raakt juist burn-out omdat je zo betrokken en toegewijd bent! Echter, je hebt hierbij niet voldoende acht gehad voor je eigen grenzen. En dit is iets wat jij de komende tijd mag gaan leren.

 

En dat begint dus bij de ruimte geven aan je gevoelens.
Alles mag er zijn, niets hoeft aan de kant geschoven te worden of weggestopt te worden.

Bekijk jouw emoties maar alsof het verkeersborden zijn aan de kant van de weg. Als je van punt A naar punt B wilt komen, is het handig als je deze bewegwijzering volgt. Doe je bij ieder kruispunt je ogen dicht, dan wordt dit een stuk lastiger. Je mist dan belangrijke informatie, waardoor je steeds verder van je pad afraakt.

En dit is precies wat er bij burn-out is gebeurd:

Je hebt stelselmatig je eigen grenzen genegeerd.

 

Telkens wanneer er een bordje ‘niet inrijden!’ stond, ben je er tóch ingereden. Met als gevolg dat je nu in een ‘niemandsland’ bent beland. Wil jij herstellen van de burn-out en in de toekomst burn-out voorkomen, dan is het belangrijk dat je je grenzen leert (her)kennen en deze leert aan te geven.
En dat begint… NU.

 

Wat voel je op dit moment?
Heeft je lichaam behoefte aan rust? – Gun het rust.
Even geen zin in die afspraak? – Zeg het af.

Jouw herstel heeft op dit moment prioriteit.

 

Wellicht ben je bang dat je mensen in je omgeving tekort doet. Vooral ouders met kinderen ervaren dit als een ingewikkeld dilemma. Misschien helpt het dan om te bedenken:

Niets is zo liefdevol als jezelf op nummer één te zetten.

Door jezelf rust en ruimte te gunnen, leer je je kinderen juist hoe belangrijk het is om goed voor zichzelf te zorgen. Kinderen leren niet van wat je zégt, maar van wat je dóet.
Door jezelf op de eerste plaats te zetten, leren zij dat het ook ok is als zij zichzelf op de eerste plaats te zetten.

Het is daarnaast handig om te beseffen dat je er pas voor anderen kunt zijn, als je er voor jezelf bent. Dus misschien hebben jullie nu wat minder momenten samen; dit kan nog steeds netto winst opleveren, als jij op deze momenten beter in je vel zit.

Naast het leren voelen en aangeven van grenzen is het belangrijk dat je (weer) gaat voelen waar je blij van wordt. Stel jezelf daarom de vraag:

 

Waar heb ik zin in? Waar word ik blij(er) van?

Misschien heb je zin om te gaan dansen, een korte wandeling te maken, een dutje te doen, een goed boek te lezen, of op bezoek te gaan bij een vriend(in). Doe dit dan vooral!

Het kan ook zijn dat emoties als ‘zin in hebben’ of ‘blijdschap’ op dit moment nog iets te ver van je bed staan. Dat is helemaal ok. In dat geval kun je je misschien richten op dat wat net iets aangenamer, ruimer of prettiger voelt.

Blijf daarbij alert op de signalen van je lichaam. Voel je vermoeidheid of afkeer opkomen, neem dit dan serieus en neem (voor nu) weer even rust of afstand. Ieder moment opnieuw heb je de vrijheid om te kiezen wat op dat moment goed voelt voor jou.

 

Tenslotte, een belangrijke stap in je herstel is inzien hoe je jezelf de afgelopen jaren tekort hebt gedaan. Vaak liggen hier saboterende overtuigingen en/of gewoontepatronen aan ten grondslag, waar we zelf een blinde vlek op hebben.
Het kan dan ook zeker zinvol zijn om hier samen met een therapeut of coach naar te kijken.
(Voor meer informatie over EmotieCoaching – klik hier.)

 

Wanneer je écht durft te luisteren naar de boodschap van burn-out, zal je levensvisie bijdraaien van
‘Wat moet ik allemaal doen?’
naar
Hoe wil ik nu eigenlijk leven?’

 

Burn-out is een periode van grote potentiële groei!

 

 


 

Op de hoogte blijven? Like Thyra Coaching op Facebook. 

 

ThyraInspirerend coach en spreker, liefhebber van het leven, met als passie mensen in hun kracht te zetten!

Leuk dat je komt kijken! Weten wat Thyra Coaching allemaal doet? Kijk dan snel verder.

Wil je weten waar ik zoal mee bezig ben? Klik verder naar de inspiratie pagina.

Nieuwsbrief