De natuurlijke stroom als golfbeweging

 

Actie, actie, actie!

Ben jij ook continu bezig?
En ga jij stelselmatig voorbij aan je grenzen?
Voel jij je schuldig wanneer je niets zinvols lijkt te doen?
Kun jij pas rust nemen wanneer alles op je lijstje is afgewerkt – zelfs al doe je dit met tegenzin?
Stel jij de behoeften van je kinderen, partner, vrienden, familie, collega’s etc. boven je eigen behoeften?

Je bent niet de enige..

Regelmatig hoor ik van cliënten dat ze het lastig vinden om rust te nemen en zorg te dragen voor hun innerlijke systeem. De oorzaken hiervoor lopen sterk uiteen;
Sommige cliënten vóelen niet dat ze voorbij gaan aan hun grenzen. Andere cliënten voelen het wel, maar negeren het, omdat het op dat moment praktisch niet uitkomt of omdat ze saboterende overtuigingen hebben op ‘het rustig aan doen’. Bij hen staat minder actief zijn bijvoorbeeld gelijk aan zwakte of nutteloosheid. Daarnaast kan ongeduld ook in de weg staan. We willen iets zó graag dat we blijven doorgaan en onze natuurlijke stroom negeren.  “Nog even..” denken we dan. Ongemerkt schieten we door en putten wij onszelf uit. Met alle gevolgen van dien. We crashen, waarna de weg van herstel veel langer is.

Zonde!
We halen ons zo namelijk (onbewust) uit onze kracht.

We raken oververmoeid, prikkelbaar en/of afgesloten, waardoor we minder efficiënt werken en makkelijker geïrriteerd reageren op anderen.
Kortom, we functioneren minder goed doordat we simpelweg niet luisteren naar onze eigen innerlijke wijsheid.

Herkenbaar?  Ja?

Top! :) Dat betekent namelijk dat je er iets aan kunt gaan doen.

 

Allereerst is belangrijk om het volgende te beseffen:

Rust is EVEN BELANGRIJK als actief zijn.

Het leven is een golfbeweging, waarbij activiteit en inactiviteit (of beter gezegd: lagere activiteit) elkaar afwisselen. Het ene moment is jouw natuurlijke stroom ‘in actie’, het andere moment is jouw natuurlijke stroom ‘in rust’. Het gaat op en neer; het oscilleert.

Het ene is niet belangrijker of beter dan het andere. Activiteit en rust zijn twee zijdes van dezelfde medaille. Ze zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden.
Echter, we hebben de misvatting gecreëerd dat actief bezig zijn beter zou zijn dan rust nemen. Het is zelfs zo dat in onze huidige snelle samenleving, waarin productiviteit hoog gewaardeerd staat, een ander standpunt al bijna niet meer mogelijk lijkt. Hoe wil je anders meekomen in de rat-race?
Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aantal gevallen van burn-out de afgelopen jaren gestegen is met maar liefs 50%; en dat inmiddels 15% procent van de vrouwen en 9% van de mannen een burn-out heeft gehad.

Om terug te gaan naar de kern:

Impulsen tot actie en impulsen tot rust wisselen elkaar nu eenmaal af.

Het is vergelijkbaar met de manier waarop talloze processen in ons lichaam gereguleerd worden: ‘te veel aan effect, leidt tot remming van het effect’. Op deze wijze schommelen bloeddruk, temperatuur hormoonniveaus etc. prachtig binnen bepaalde waarden. Het gevolg: evenwicht.
Dit verschijnsel wordt ook wel homeostase genoemd en staat aan de basis van ieder gezond meercellig organisme.

Stel je toch eens voor dat jouw lichaam zou besluiten dat ‘actie’ beter was dan ‘rust’? Je lichaam zou binnen no-time volledig ontregeld zijn!

Willen wij dus zo effectief mogelijk zijn, dan is het belangrijk dat we deze golfbeweging gaan herkennen én respecteren.

De crux hierbij is goed te blijven luisteren naar de signalen die je innerlijke systeem je geeft.
Misschien ervaar je een ‘stop, (nu) even niet.’  Misschien komt er een vermoeidheid op of voel je een (lichte) overbelasting. Misschien krijg je een meer fysieke reactie, voel je een druk in de maag of voelen je ledematen zwaar. Er zijn allerlei signalen die jou wakker proberen te schudden dat het nu echt tijd is geworden om het wat rustiger aan te doen.

Jouw lichaam is zelfregulerend.

De signalen die jij binnenkrijgt kloppen voor jou: Neem ze serieus en handel ernaar. Bijvoorbeeld door die ene afspraak af te zeggen, of later die troep op te ruimen. Vraag jezelf af: waar heb ik nu behoefte aan? Een wandeling? Een saunabezoek? Sporten? Alleen zijn? En gún jezelf deze ruimte.
Onthoud daarnaast:

Alles in continu in beweging.

Na activiteit komt rust, en na rust weer activiteit. Zolang je er niet met je hoofd tussen gaat zitten en handelt naar de innerlijke vraag om rust, volgt de stroom tot actie vanzelf weer. Misschien voel je je na 5 minuten rust al weer helemaal opgeladen of misschien heb je 5 dagen nodig. Het maakt allemaal niets uit.
Jouw innerlijk geeft feilloos aan voor jou op dit moment prioriteit heeft. Tja.. en deadlines daar heeft het geen boodschap aan.

Ik weet, dit makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker op het mogen voelen en handelen naar onze grenzen zitten veel belemmerende overtuigingen.
Durf je echter te luisteren naar deze innerlijke stroom, dan zal je een enorme potentie ontdekken!

 

Benieuwd wat ik als EmotieCoach voor je kan betekenen?  Klik hier.

 

 


 

Op de hoogte blijven? Like Thyra Coaching op Facebook. 

ThyraInspirerend coach en spreker, liefhebber van het leven, met als passie mensen in hun kracht te zetten!

Leuk dat je komt kijken! Weten wat Thyra Coaching allemaal doet? Kijk dan snel verder.

Wil je weten waar ik zoal mee bezig ben? Klik verder naar de inspiratie pagina.

Nieuwsbrief