De buitenwereld als filmdoek – projecties en reflecties

 

Wat je zegt ben je zelf!”

 

Ik herinner me dat ik dit als jong meisje wel eens riep. Bijvoorbeeld wanneer mijn zus mij uitmaakte voor stom of kinderachtig. Als kind stond ik natuurlijk niet stil bij de betekenis van deze woorden. Het was heel simpel: zij viel mij aan, dus ik haalde terug uit.

 

De laatste tijd komen de woorden wat je zegt ben je zelf opnieuw in me op. Maar dit keer zijn ze niet gericht aan een ander, maar aan mijzelf. Bijzonder, hoe een ogenschijnlijke betekenisloze zin zoveel waarheid kan bevatten..

 

Je ziet jezelf gespiegeld in de ander.

Dit is voor de meesten wel bekend. Bijvoorbeeld wanneer we afkeuring in een ander denken te zien, maar dit in feite onze eigen (angst voor) afkeuring is. Of wanneer we het gevoel hebben aangevallen te worden, maar dit ons eigen wantrouwen of vijandigheid richting de ander blijkt te zijn.  We noemen dit projectie. We projecteren onze mentaal-emotionele staat (onbewust) op de ander. Het is het gieten van ons persoonlijke ‘sausje’ over alles wat we zien, waarbij de samenstelling van dit sausje kan verschillen per moment en afhankelijk is van wat er zich op dat moment binnen ons afspeelt.

 

Het is de gekleurde bril waardoor wij kijken.

Het zorgt ervoor dat onze werkelijkheid niet altijd overeenkomt met de werkelijkheid zoals een ander die ervaart. Natuurlijk is het de vraag of we ooit kunnen spreken van DE werkelijkheid, aangezien ieder van ons kijkt vanuit zijn/haar unieke perspectief en er dus 7 miljard verschillende werkelijkheden bestaan. Toch kunnen we een rijkdom van informatie opdoen, wanneer we onze projecties gaan onderzoeken. Dit vereist een grote eerlijkheid naar onszelf. Hoe komt het dat onze ervaring zo anders was dan de intentie of ervaring van de ander? Lag er wellicht een denkbeeld of overtuiging aan ten grondslag wat onze waarneming verstoorde? Door onze projecties te onderzoeken leren we nauwkeuriger en objectiever waar te nemen.

 

Een ander fenomeen is wat we noemen reflectie. Met reflectie wordt bedoeld dat je aantrekt wat je uitzendt. Bijvoorbeeld: Ben je onzeker? Dan is de kans groot dat je onbewust situaties aantrekt die jou zullen uitdagen weer in je kracht te gaan staan. Zit je vol weerstand? Dan is de kans groot dat je ook in jouw wereld regelmatig stuit op weerstand. Het is een energetisch spel. We noemen het de wet van resonantie;

De wereld reageert (onbewust) op ons.

 

Zenden we gemis uit, dan krijgen we gemis terug. Zenden we liefde uit, dan krijg we liefde terug. Wanneer we ontdekken dat de wereld een filmdoek is waarop onze binnenwereld zich afspeelt, dan hebben we een uniek hulpmiddel gevonden wat ons aanspoort in ons bewustwordingsproces. Het kost een flinke dosis moed en kwetsbaarheid om volledig verantwoordelijkheid te durven nemen voor datgene wat wij te zien krijgen in onze film. Verschuilen achter (de schuld van) de ander is namelijk geen optie meer.

 

Wanneer we gaan inzien hoe reflecties werken, ontdekken we ook dat vechten tegen onze reflecties volstrekt zinloos is. Het is namelijk vechten tegen onszelf. De buitenwereld is slechts een (energetische) reactie op onze binnenwereld. Willen we onze wereld veranderen, dan zullen we moeten beginnen bij de zendbron, de transmitter – namelijk onszélf!
Wat is het dat onze reflecties ons duidelijk proberen te maken? Zien we wellicht nog iets over het hoofd? Zolang dit niet opgelost is IN ons, zal onze buitenwereld dit aan ons blijven tonen.

Niet tégen ons, maar dienstbaar aan ons!

 

Zodra we (h)erkennen welke functie reflecties hebben, gaan we inzien dat het mild en zorgvuldig omgaan met de ander hetzelfde is als het mild en zorgvuldig omgaan met onszelf. En omgekeerd ook, dat het respectloos of gevoelloos omgaan met de ander hetzelfde is als respectloos of gevoelloos omgaan met onszelf.
Wij zien onszelf in de ander en dus is alles wat we in een ander veroordelen, een verdekt oordeel naar onszelf. Ook is al het advies wat we aan een ander geven, onbewust voor eigen oren bestemd. Wil jij dat de ander liefdevoller met je omspringt? – Dan wil jij dat JIJ liefdevoller met jezelf omspringt! Wil jij dat de ander beter naar je luistert? – Dan wil jij dat JIJ beter naar jezelf luistert! Hoe we het ook wenden of keren, het gaat altijd alleen maar over onszelf! Dit betekent dat we kunnen stoppen met vingerwijzen en kunnen beginnen met werkelijk verantwoordelijkheid nemen voor dat wat de buitenwereld ons laat zien.

 

Leven we vanuit wantrouwen, dan ontmoeten we wantrouwen.
Leven we vanuit onvoorwaardelijke liefde, dan ontmoeten we onvoorwaardelijke liefde.

Wat je ziet ben je zelf!

 

 

 


 

Op de hoogte blijven? Like Thyra Coaching op Facebook. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

ThyraInspirerend coach en spreker, liefhebber van het leven, met als passie mensen in hun kracht te zetten!

Leuk dat je komt kijken! Weten wat Thyra Coaching allemaal doet? Kijk dan snel verder.

Wil je weten waar ik zoal mee bezig ben? Klik verder naar de inspiratie pagina.

Nieuwsbrief