Grenzen aangeven

 

 

“Hoe kan ik mijn grenzen aangeven?”

 

Veel mensen vinden het lastig om hun grenzen aan te geven. Voor sommigen speelt dit alleen in bepaalde situaties, bijvoorbeeld in relatie tot een bepaalde ouder, een broer of zus, vriend of vriendin (etc.). Voor anderen is het een meer algemeen probleem.

Voor het duidelijk aangeven van grenzen heb je twee ingrediënten nodig: Ten eerste moet je aanvoelen waar je grens ligt, ten tweede moet je handelen naar deze grens.

 

 


Je grenzen leren kennen en handelen hiernaar is een heel proces.

Het kan fijn zijn om hier met een Emotie Coach naar te kijken.

Lees meer…

 


 

Voor nu alvast wat tips:

 

Stap 1: Je grens aanvoelen

Deze stap is wellicht nog het lastigst van allemaal. Om goed aan te kunnen voelen waar jouw grens ligt is het namelijk belangrijk om sterk in verbinding  te staan met jezelf. Dit doe je door met je aandacht volledig in het ‘hier en nu’ te zijn. Dit betekent dat je je aandacht weghaalt ‘wat is geweest’  oen  ‘wat mogelijkerwijs nog gaat komen’ en alle je zintuigen richt op wat er NU plaatsvindt. Wat je zult merken is dat het al snel een stuk rustiger wordt in je. Er ontstaat wat wij noemen ‘helderheid van geest’; ruimte waarin je bewust keuzes kunt maken.
Door goed naar jezelf te luisteren kun je steeds subtieler aanvoelen wat het wil in jou.

 

 

Stap 2: Handelen

Zodra je duidelijk voelt waar je grens ligt, dan is de volgende stap hiernaar te handelen. Het woord ‘handelen’ is hier overigens misleidend. Het kan namelijk voorkomen dat handelen juist betekent ‘niets doen’. Wat maakt het precies zo moeilijk om te handelen naar een grens?

De belangrijkste reden hiervoor is angst:

– angst voor afkeuring
– angst voor conflicten
– angst om een ander te kwetsen
– angst om buitengesloten te worden
– angst om iets kwijt te raken
– etc.

 

Angst is een krachtige emotie en zit diepgeworteld. Het heeft dan ook een enorme trekkracht. We voelen ons haast gedwongen om te blijven handelen zoals we handelen.

De eerste stap is dan ook je aandacht volledig terugbrengen naar het hier en nu. Gebruik al je zintuigen hiervoor. Wat hoor, zie, ruik, voel, proef je? Door met je volledig aandacht naar dit moment te gaan, ontstaat er een diepere verankering in jezelf. Hierdoor ontstaat er meer ruimte om je gedachten en emoties te observeren zonder er door gegrepen te worden. Met andere woorden, je maakt de gedachten en emoties niet langer ‘eigen’, maar bekijkt hoe ze opkomen en weer weggaan.

Vanuit deze ruimte kunnen we bewust andere keuzes maken.

 

 

 

“Stiekem doen we alles voor onszelf, zelfs wanneer we denken het voor een ander te doen.”

 

Stel je eens voor:

Je gaat samen met een vriend(in) naar de bioscoop. Jullie bekijken de lijst van films en tot je grote verrassing draaien ze die ene avonturenfilm die jij als zo lang wou zien! YES! Je vriend(in) heeft echter zijn/haar zinnen gezet op een of andere horrorfilm en houdt haar poot stijf. Na even discussiëren besluit jij je toch maar in te schikken. Het blijkt geen succes.

 

In een situatie als deze is het natuurlijk erg verleidelijk om jouw vriend(in) ervan  de schuld te geven dat jij niet naar de film van jouw keuze bent geweest. Ze houdt ook nooit rekening met jouw wensen.. ze dramt altijd haar zin door!

Ook is het mogelijk dat je je ‘inschikken’ beschouwt als een daad van liefde. Je hebt het uit liefde voor hem/haar gedaan. En hoewel dit natuurlijk prachtig en belangeloos lijkt, is dit het meestal niet. Vaak gaat er een verborgen claim in schuil; de volgende keer verwacht je dat jouw vriend(in) zich een keertje inschikt voor jou.

Maar wat als hij/zij dit niet doet?

 

 

Laten we nog eens het voorbeeld van de bioscoop nemen. Hoewel het lijkt alsof je de keuze voor de horrorfilm hebt gemaakt voor je vriend(in) of wellicht door haar overheersende karakter, stond jouw keuze los van hem/haar. Stiekem doen we namelijk alles voor onszelf! Zelfs wanneer we keuzes maken die achteraf voor ons onprettig of zelfs schadelijk blijken te zijn.

 

Wellicht:

– Had je geen zin om met haar de confrontatie aan te gaan;
– Was je bang om zelf overheersend te zijn;
– Vond je het vreemd om alleen een film te bekijken;
– Was je bang dat je ‘een slechte vriend(in)’ zou zijn;
– etc.

 

Zie je hoe je je focus van je vriend(in) terug naar jezelf toehaalt? Niet je vriend(in) is verantwoordelijk voor jouw handelen, maar JIJ! En, er is maar 1 persoon voor wie je die dingen doet: namelijk JEZELF!

Dit is een flinke omschakeling. Het betekent dat je niet langer anderen verantwoordelijk stelt voor jouw keuzes. Ongeacht wat een ander doet of zegt. Je geeft hierdoor niet langer de sleutel tot geluk aan anderen, waardoor je weer volledig  in je eigen kracht komt te staan en 100% jezelf kan zijn in alle omstandigheden!

 

Vanuit dit standpunt ontdek je dat het dus eigenlijk helemaal niet gaat over jezelf beschermen tegen een vervelende ander die over jouw grenzen heen gaat; Het gaat erom dat jij je helemaal vrij voelt om dat te doen wat in dit moment voor jou klopt! Of, zoals Vera Helleman het zo mooi omschreef:

 

“Het gaat er niet om dat je jezelf beschermt tegen de buitenwereld die over jouw grenzen heen walst, het gaat erom dat je helemaal oke gaat zijn met het volgen van de flow die via jou geleefd wil worden.”

 

 

Het tegenovergestelde van het niet aan kunnen geven van grenzen, is het overmatig stellen van grenzen.

We doen dit uit angst: bijvoorbeeld omdat we bang zijn te falen in nieuwe (uitdagende) situaties of  omdat we bang zijn om gekwetst te worden.

We blijven daarom het liefst op het gebaande pad, aangezien dit ons zekerheid en houvast biedt. De prijs die we hier echter voor betalen is dat we beetje bij beetje onze plezier en sprankeling kwijtraken en steeds verkrampter gaan leven. Het ironische hiervan is dat alle zekerheden en controle die we ooit dachten te hebben, uiteindelijk gewoon schijn blijken te zijn. Niets is namelijk ooit zeker!

 

Het is daarom een ware levenskunst om deze onzekerheid, die overal aan te grondslag ligt, volledig te omarmen.

Hierdoor ontstaat er ruimte om voorbij je controledrang en behoefte aan zekerheid te bewegen. We nodigen zo nieuwe, frisse en uitdagende mensen en situaties uit in ons leven. Door met nieuwsgierige ogen te kijken, kunnen we ons laten verrassen door alles wat er zich in ons leven ontvouwt. Waarbij er geen goed of fout is. Er IS gewoon.

Onze overtuigingen beïnvloeden welke mogelijkheden wij zien. Heb jij nog sterke overtuigingen, bijvoorbeeld over wat netjes of eerzaam zou zijn, dan zal jij je ook minder vrij voelen om dat te doen wat goed voelt voor jou. Omgekeerd is hetzelfde waar: Des te minder je wordt belemmerd door onderliggende overtuigingen, des te meer vrijheid ervaar je om volledig trouw aan jezelf te zijn! Dit is dan ook de reden waarom het zo essentieel is je eigen overtuigingenstelsel te onderzoeken.

 

“Blijf luisteren naar jezelf – ieder moment. “

 

Wanneer je jezelf uitdaagt om buiten je comfortzone te stappen, begin dan met kleine stapjes.

Hoewel soms verleidelijk kan zijn om direct in het diepe te springen, bestaat de kans dat je doorschiet naar de paniek zone. In deze zone is er sprake van blinde angst, waardoor je juist verder van jezelf verwijderd zal raken.

 

Het gebied, daarentegen, waarin je bewust spanning of angst kan ervaren zonder er door gegrepen te worden is de uitdaging zone. Dit is de zone waarin je grenzen verlegt, nieuwe (succes)ervaringen opdoet en dus de zone waarin de magie plaatsvindt!

 

Welke stapgrootte voor jou passend is kan verschillen per moment en per situatie.

Het is daarom belangrijk om goed naar jezelf te blijven luisteren en je stappen daarop aan te passen. Voelt het niet goed? Stop dan, of doe eventueel een stapje terug. Voelt het wel goed? Kijk of je wellicht nog een stapje kunt zetten..  voelt het nu nog steeds goed? Bij iedere stap check je weer even of het nog klopt voor jou.

Zie je het spel wat zich zo ontvouwt? Uit je comfort zone stappen is niet zwaar of serieus.. het is ontdekken, spelen, plezier hebben!

 

Een Emotie Coach kan je ondersteunen in dit proces.
Meer weten? Klik hier.

 


 

Op de hoogte blijven? Like Thyra Coaching op Facebook. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

ThyraInspirerend coach en spreker, liefhebber van het leven, met als passie mensen in hun kracht te zetten!

Leuk dat je komt kijken! Weten wat Thyra Coaching allemaal doet? Kijk dan snel verder.

Wil je weten waar ik zoal mee bezig ben? Klik verder naar de inspiratie pagina.

Nieuwsbrief