De doe-maatschappij – kijken vanuit jeZELF

 

In onze maatschappij zijn we gewend om alsmaar te ‘doen’.

We behalen doelen, bereiken onze dromen, leven ergens naartoe. Het idee dat we iets moeten dóen om ergens te komen ligt diep in ons geworteld.

 

En niet alleen in het ‘gewone’ dagelijkse leven. Ook mensen die zich bezig houden met spirituele groei en zelfontwikkeling hebben vaak het idee dat ze iets moeten bereiken: ‘Als ik dít kan, dan ben ik spiritueel ontwikkeld; als ik dát doe, dan word ik gelukkig’. Wat we hierbij vergeten is dat geluk niet na te streven is. Het is namelijk niet dáár te vinden. Het is altijd hier en nu. JIJ bent de bron van jouw geluk, of nog beter: jij bent geluk zélf.

 

Je hoeft dus nergens te komen om geluk te kunnen ervaren. Het is juist het opgeven van het ‘ergens willen komen’. Het is de diepe verankering in jezelf; het herstellen van de verbinding met jezelf. Het is het niet langer buiten of binnen jezelf zoeken naar geluk. Het is het volledig staken van al het zoeken en gewoonweg ZIJN.

 

Zelfs het vasthouden aan een concept van geluk zal je verhinderen het te vinden.

Je hoeft namelijk nergens naar toe, niks te behalen. Wat jij zoekt ben jij zelf!! Net als een oog alles kan zien behalve zichzelf en een tong alles kan proeven behalve zichzelf, net zo goed kan jij alles ervaren behalve datgene wat jij in essentie bent. Hoe hard je dus ook je best doet, je gaat jezelf nooit vinden. Niet omdat je er niet bent, maar omdat je kijkt vanuit jezelf.

 

Het is dan ook onmogelijk om geluk kwijt te raken. Jij bent er namelijk altijd. Want wie is het die de gedachte ‘Ik ben geluk kwijt’ waarneemt? Precies.. JIJ. Wat hooguit gebeurt is dat we de verbinding met onszelf verliezen waardoor we onszelf afsnijden van de bron van ons geluk, onszelf.

 

Wat op een dergelijk moment dus nodig is om de verbinding te herstellen met onszelf is:

‘niet-doen.’

Dit betekent, het stoppen met waarde hechten aan, of meegaan in gedachten en emoties, en puur vanuit de positie van waarnemer blijven aanschouwen. Hierdoor voed je niet langer de gedachten en emoties in jou en krijgen ze de kans om tot rust te komen. Het is alsof je je ramen sinds lange tijd schoonmaakt: Ineens komen de zonnestralen er weer doorheen! Zo werkt het ook met jouw essentie. Wanneer de lagen van gedachten en emotie tot rust komen, kan jouw stralend bewustzijn er weer volledig door heen te schijnen!

 

Waarschijnlijk merk je op dat dit niet-doen nog lastiger is dan het wel-doen.

We zijn zo gewend geraakt aan het ‘doen’ en het ‘fixen’, dat het ongemakkelijk kan voelen enkel aanschouwer te zijn. Wellicht ervaar je angst, want wat als je niet-doet, wat maakt jou dat? Onverschillig, lui? Of misschien ben je bang jouw invloed of controle kwijt te raken. Belangrijk is om te herkennen dat ook dit weer gedachten zijn. Jij bent niet ‘anders’, er is niets wezenlijk veranderd. Je hebt alleen ontdekt dat alles wat je dacht te zijn een valse identiteit is: Je bent niet je lichaam, je gedachten, je emoties of je ervaringen.. jij bent dat waar vanuit jij kijkt!

 

Vanuit deze positie ontstaat er ruimte en stilte. Ervaar die ook. Zelfs die ruimte en die stilte ben jij niet! Jij bent datgene wat die ruimte en stilte ervaart. De ruimte en stilte is in jou, net als die gedachten en emoties. Er valt niets te controleren; het leven leeft zichzelf. Vanuit deze verankering in jezelf verdwijnt de drang om te controleren. Je leeft je leven vanuit verwondering en nieuwsgierigheid en een volledige acceptatie van alles wat er in jou(w leven) verschijnt.

Volledig jezelf zijn is dus het stoppen met ergens proberen te komen.

Het is zelfs niet het heel dicht bij jezelf zijn; het is het kijken vanuit jezelf. Jij als waarnemer, als aanschouwer van alles wat er in jou plaatsvindt. Het is het leven vanuit volledige ontspanning – vanuit de realisatie dat geluk in ieder moment beschikbaar is.

 

 


 

Op de hoogte blijven? Like Thyra Coaching op Facebook. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

ThyraInspirerend coach en spreker, liefhebber van het leven, met als passie mensen in hun kracht te zetten!

Leuk dat je komt kijken! Weten wat Thyra Coaching allemaal doet? Kijk dan snel verder.

Wil je weten waar ik zoal mee bezig ben? Klik verder naar de inspiratie pagina.

Nieuwsbrief